Avain tulevaisuuteen -lehti julkaistu

Myyntiä opiskeleva luokkani Business College Helsingissä on julkaissut joulukuun alkajaisiksi oman Avain tulevaisuuteen -luokkalehden. Kyse on lehdestä, jonka maahanmuuttajataustaiset opiskelijat tekivät alusta lähtien käytännössä itse. Samalla se on ollut projekti, johon on kuulunut runsaasti niitä asioita, joita opiskelijoiden tulee työelämää kohti kouluttautuessaan osata. Näin ollen käytännön lehtityössä tulee harjoiteltua juuri niitä asioita, joita muutoin harjoittelisimme teoriassa ikään kuin “leikkien” oikeaa työskentelyä. Nyt olemme lähteneet liikkeelle siitä, että harjoittelemme oikeaa lehdentekoa ja opimme siinä samalla.

Avain tulevaisuuteen.jpg
Avain tulevaisuuteen -lehden kannessa poseeraa selvästi tutun näköinen “maikka”.

Lehdentekoprojektimme lähti liikkeelle varsinaisesti syyskuun puolivälissä, jolloin valitsimme lehdelle luokan sisältä päätoimittajan. Oma roolini lehdenteossa on ollut ohjaavan opettajan rooli, mikä on sopinut minulle erinomaisesti. Aikuisten myyntiä opiskelevien opiskelijoideni vastuulle ovat vastaavasti jääneet kaikki lehdentekoon liittyvät toimenpiteet, joissa olen toiminut lähinnä tukena. Luonnollisesti olen pitänyt ikään kuin lehden kokonaistoimintaa hyppysissäni. Alun perin lähdimme projektissa varsinaisesti liikkeelle harjoittelemalla Adoben Creative Cloud -ohjelmistopakettiin kuuluvien PhotoShop- ja InDesign-ohjelmien käyttöä. Tehtyjen harjoitusten mentyä hyvin uskaltauduimme aloittamaan varsinaisen lehtiprojektin.

Lehden painotyöhön apurahaa Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiöltä

Luonnollisesti liiketoiminnan opintoihin kuuluu keskeisenä asiana tarjouspyyntöjen kirjoittaminen ja tuotteiden kilpailuttaminen. Tämän toteutimme lähettämällä tarjouspyynnöt useampaan painotaloon, ja saamiemme tarjousten pohjalta valitsimme painotyön toteuttajaksi X-Print Oy:n Mäntsälästä. Avain tulevaisuuteen -lehden ensimmäinen painettu versio on malliltaan 16-sivuinen 4-värinen ja A4-kokoinen. Painoksen koko on 500 kappaletta.

Projektille haimme syksyn 2018 haussa Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiön apurahaa, ja lehtemme sai lupauksen apurahasta, joka kattaa 70 % lehden painokuluista.
– Lehti on erinomainen esimerkki yhdessä tekemisestä ja laajasti oppimista tukevasta toiminnasta. Projektille oli esitetty selkeä budjetti, ja lisäksi lopputuloksena on konkreettinen tuote. Hakemus oli myös hyvin tehty ja perusteltu, kuvaa Säätiön toimitusjohtaja Oili Teppana perusteita Avain tulevaisuuteen -lehden tukemiseen.

Koska apurahaa oli saatavissa 70 % projektin kustannuksista, jäi 30 % kustannuksista lehtiprojektin omaksi riskiksi. Mikäli lehtiä saadaan riittävästi myytyä, tarkoituksemme on lähteä keväällä opiskelijoiden kanssa pienelle opintomatkalle vaikkapa Tallinnaan. Toisin sanoen jokainen myyty lehti tarkoittaa tukea opiskelijatyölle.

ISSN-rekisteröinti ja mediamyynnin harjoittelua

Koska toivottavasti lehden toiminta saa tulevaisuudessa jatkoa vaikkapa koko oppilaitoksemme yhteisenä opiskelijalehtenä, haimme luonnollisesti lehdelle Kansalliskirjastosta virallisen ISSN-rekisteröinnin. Rekisteröinnin saaminen teki lehtiprojektista välittömästi hieman aiempaa virallisemman.

Tulevaisuudessa lehden kustannukset on tarkoitus kattaa itsenäisesti ilman ulkopuolisia apurahoja. Tällöin lehden tulee luonnollisesti nousta vielä seuraavalle kehitystasolleen. Tuleviin lehtiin onkin tarkoitus myydä mainostilaa. Lisäksi osa lehden kustannuksista on tarkoitus kattaa myyntituotoilla. Nyt ilmestyneen lehden kustannuksia on tarkoitus kattaa yksinomaan myyntituotoilla, sillä mainostilaa ensimmäisessä painetussa julkaisussa ei ole. Tulevaisuudessa myynnin osaamisalaa opiskelevien opiskelijoidemme kanssa on luonnollisesti tarpeen harjoitella myös mainostilan myyntiä. Näin opiskelijani tulevat käytännössä nähneiksi lehtityön kaikki vaiheet aina suunnittelusta rahoituksen varmistamiseen, budjetointiin, käytännön toteutukseen, painotyön kilpailutukseen ja valmisteluun sekä lopulta lehtien myyntiin.

Myyntityö seuraavalle tasolle

On ollut hienoa huomata, miten opiskelijat ovat ottaneet lehtiprojektin omakseen. Samalla olen itse oppinut paljon vastuun antamisesta opiskelijoille. Nähdäkseni nimenomaan vastuun antaminen on ensimmäinen keskeinen askel vastuun kantamiseen. Kun opiskelija havaitsee hallitsevansa homman, hän uskoakseni saa itseluottamusta toteuttaa vastaavia asioita tulevaisuudessa itsenäisesti. Oma luokkani on maahanmuuttajien ryhmä, ja heille erityisesti 16-sivuisen suomenkielisen painetun lehden tekeminen on kova juttu.

Aikaisemmin opiskelijamme ovat ottaneet maksut vastaan erilaisissa myyntitilanteissa ainoastaan käteisenä. Me otimme tämän projektin myötä opiskelijoideni kanssa askelen myös seuraavalle tasolle hyväksymällä korttimaksut iZettle-korttimaksupäätteen kautta. Tämä ei ollutkaan aivan yksinkertaista, joten lopulta hankin korttimaksupäätteen itselleni. Samalla opiskelijat ovat itsenäisesti valmistelleet myyntistandin ja yhtenäiset myyntiasustukset, jotka kaikki tuovat esille koulumme uutta ja raikasta brändiä.

Toivotan oppilailleni paljon onnea tuoreen lehden julkaisusta. Olen heistä valtavan ylpeä.

Avain tulevaisuuteen - myynti.jpg
Opiskelijani myymässä Avain tulevaisuuteen -lehtiä koulumme aulassa.