Palaute (= ediste) on olennainen osa kehittymistä – myös työnhaussa

Palaute

Äidinkielen ja viestinnän opettajana olen nyt muutaman vuoden ajan valmentanut opiskelijoitani työnhakutilanteita varten. Käyn seuraavissa muutamassa postauksessani läpi ajatuksiani ja kokemuksiani työnhakuun liittyen. Tämän postauksen teemana on palaute − siis ediste.


Osallistuin viikonloppuna LinkedIn-palvelussa kiinnostavaan keskusteluun, jossa rekrytointeja työkseen tekevä konsultti kertoi antavansa kaikille työnhakijoille tasapuolisesti ja sinnikkäästi rakentavaa palautetta, vaikka hän kertoi saavansa vastaukseksi runsaasti ikäviä vastauksia ja suoranaista tiuskimista. Näinhän tilanne ei tietenkään saisi olla, sillä palaute on arvokas ja olennainen osa pitkän tähtäimen menestyksekästä työnhakua ja mitä tahansa oppimisprosessia. Kaiken lisäksi saamme palautetta kaiken aikaa tavalla tai toisella ympäristöstämme – halusimme sitä tai emme. Jo se on jonkinlainen palaute vastauksena omaan toimintaamme, että tulemme tai emme tule kutsutuiksi työhaastatteluun.

Palautteen antaja myös usein näkee paljon vaivaa palautetta kirjoittaessaan, kuten olen havainnut pyrkiessäni kirjoittamaan kaikille opiskelijoilleni jotakin kannustavaa kaikkiin heidän tekemiinsä tehtäväpalautuksiin koulussamme. Vaikka palaute voi hetkellisesti riipaista sydämestä, tiedän, että tehokkain tapa möhliä toistuvasti työnhaussa on viitata kintaalla tuolle arvokkaalle palautteelle. Kuka nyt haluaa kiivetä toistuvasti pylly edellä puuhun?

Tehokkain tapa oppia onkin olla korva herkkänä saatavilla olevalle palautteelle. Ei palautetta turhaan monissa yhteyksissä (mm. kasvatustieteessä) kutsuta nykyisin edisteeksi (engl. feedforward). Niinpä minäkin kutsun sitä tästä eteenpäin edisteeksi.

Etsi edisteelle sopiva hetki!

Entisenä urheiluvalmentajana olen tottunut ja harjaantunut palautt… siis edisteenantaja. Rakentavalle edisteelle on löydettävä kummallekin osapuolelle sopiva hetki, joka ei välttämättä ole heti suorituksen jälkeen. Urheiluvalmennuksessa saattoi joskus olla niin, että edistekeskustelu meni mököttämiseksi tai tiuskimiseksi. Tämä on ihan luonnollista varsinkin liian pian suorituksen jälkeen. Jos antaja tai saaja on väärässä olotilassa edisteen antamiseen tai vastaanottoon, on todennäköisesti parempi lykätä keskustelua myöhempään, kunnes kumpikin on rauhoittunut ja kykenee analysoimaan suoritusta rauhallisesti.

Sopivan hetken lisäksi edisteelle on löydettävä oikea muoto, joka sopii tismalleen vastaanottajalleen. Tämä vaatii muun muassa tunneälyä ja kykyä asettua toisen ihmisen asemaan. Toisin sanoen se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi lainkaan toiselle. Yksi voi haluta suoran ja koruttoman edisteen, kun taas toiselle liian suora lähestyminen saattaa tuottaa pahan mielen. Paha mieli ei tietenkään ole kenenkään etu, mutta toisaalta myöskään väärä informaatio pahan mielen välttämiseksi ei ole hyvä asia. Väärä informaatio suorituksesta voi pahimmillaan katkaista hyvän kehityksen ja suunnata keskittymistä pois olennaisesta.

Edisteen antoa ja vastaanottoa on syytä harjoitella

Niinpä onkin tärkeää harjoitella sekä edisteen antamista että vastaanottamista. Esimerkiksi monissa työnhakutilanteissa ei rekrytoijasta kuulu hakemuksen lähettämisen tai työhaastattelun jälkeen enää yhtikäs mitään, mikä on minusta surullista. Työnhakijan kannalta se on mielestäni aliarvioivaa, olipa kyse sitten miten inhimillisestä virheestä tahansa. Jos rekrytointitilanne vain unohdetaan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan, jää työhakemuksensa kanssa ahkeroineelta jotakin olennaista saamatta. Ja siitä jää helposti myös muistikuva heikosti hoidetusta rekrytointiprosessista. Seuraavalla kerralla työpaikka voi jäädä ilman yhtä hyvää hakijaa.

Ongelmia on luvassa myös silloin, jos vastauksesta puuttuvat yhteystiedot, eikä vastaus anna riittävää tietoa siitä, miksi vastaanottajaa ei valittu seuraavaan vaiheeseen prosessissa. Itse pyrin aina soittamaan ja kysymään lisätietoja rekrytoijalta, jos vastauksesta löytyvät jonkinlaiset yhteystiedot. Usein niitä ei ole, mikä ei mielestäni ole kovin hyvää toimintaa rekrytoijalta sekään.

Tulimme LinkedIn-keskustelussa siihen lopputulokseen, että ehkä rekrytoija voisi kysyä työnhakijalta, sopiiko hänelle ottaa vastaan hieman edistettä tulevaisuutta varten. Tällaiseen kysymykseen luonnollisesti kannattaa sanoa: “Kyllä, kiitos.” Ediste kannattaa myös kuunnella nöyrästi ja huolellisesti, ja mikäli saadut vinkit kuulostavat järkeviltä, kannattaa pyrkiä parantamaan niiden mukaisesti jatkossa.

Jätä itsestäsi ja yrityksestäsi positiivinen mielikuva

Viestinnän opettajana muistutan, että rekrytoijan ja työnhakijan kannattaa miettiä, millaisen mielikuvan itsestään luo rekrytointitilanteessa ylipäätään. Tämän päivän työmarkkinoilla kilpailevat niin yritykset kuin työntekijätkin. Nähdäkseni kilpailutilanne on yllättävän tasa-arvoinen työnantajan ja työntekijän kilpaillessa omasta houkuttelevuudestaan avoimilla markkinoilla. Jossain määrin informaation epäsymmetrian vuoksi rekrytointia tekevällä yrityksellä on työnhakijaan nähden etulyöntiasema, minkä vuoksi laadukas viestintä rekrytoinnin aikana on rekrytoivalle organisaatiolle parhaimmillaan kilpailuetua tuottava tekijä. Ja heikoimmillaan asetelma on tietenkin päinvastainen.

Rekrytointitilanne on kuin käyntikortin jättäminen itsestään tai edustamastaan organisaatiosta. Ole siis asiallinen, anna edistettä ja ota talteen saamasi vinkit. Muista toivottaa työnhakijallesi onnea ja menestystä jatkoon, ja kiitä lämpimästi saamastasi edisteestä. Pienen pienilläkin teoilla ja signaaleilla voit luoda itsestäsi ja yrityksestäsi toiselle osapuolelle positiivisen mielikuvan, vaikkei työpaikkaa tällä kertaa olisi järjestynytkään.

4 thoughts on “Palaute (= ediste) on olennainen osa kehittymistä – myös työnhaussa

 1. Ediste…. Vetää hiljaiseksi 😀

  Yksi kritiikki tuota sanaa kohtaan on se, että palaute sisältää sanana sekä hyvän että huonon palautteen. Palautehan kun ei aina todellakaan ole hyvää tai rakentavaa. Ediste puolestaan sisältää oletuksen, että jokin asia etenee, eli oletettavasti menee parempaan suuntaan.

  Ediste tarvitsee siis vastinparin. Sanan sille, jota on perinteisesti kutsuttu paskaksi palautteeksi, ei-rakentavaksi palautteeksi jne. Joka annetaan ilkeästi, tai huolimattomasti, tai asiattomalla tavalla, tai jota ei anneta ollenkaan. Miten olisi hidaste?

  Organisaatiot, joiden rekrytointi-ihmiset (sisäiset tai ulkoistetut) eivät pukahdakaan sen jälkeen, kun hakemus on jätetty, antavat todellakin huonon kuvan itsestään ja edustamastaan organisaatiosta. On käsittämätöntä, että nykyisessä verkko- ja some-maailmassa vielä toimitaan näin. Pystyn ymmärtämään, että hakijoiden lukumäärän ollessa useampi sata, on palautteen kirjoittaminen kaikille melkoinen homma. Sitä en kuitenkaan ymmärrä alkuunkaan, ettei lähetetä edes sitä “valitettavasti meidän täytyy kertoa, ettei valintamme osunut sinuun” -rimpsua. Näin minulle on käynyt lukuisia ja lukuisia kertoja.

  Palautetta minulle on tarjottu muutama yksittäinen kerta, ja muutaman kerran olen sitä itse pyytänyt. Ja kyllä, palaute on vienyt minua työnhakijana eteenpäin.

  Liked by 3 people

  1. Joo. Suosittelen tutustumaan tuohon feedforward-termiin – minunkin pitää siihen vielä paneutua tarkemmin. Ja todella, kaikki ediste ei siis ole edistävää, joten ehkä tuo hidaste on ihan hyvä. Entä eriste? Noin yleisesti ottaen olen itse yleensä varsin hidas ottamaan vastaan uusia termejä vanhoille asioille – olivatpa ne sitten miten “trendikkäitä” tahansa. Ehkä olen vaan perinteisen kannattaja ja sellaisena vähän änkyrä. Tuo ediste nyt kuitenkin oli minusta ihan hyvä ja hauska nostaa esille, koska kuulemma esimerkiksi yliopistopedagogiikassa sitä suositaan.

   Noista huonoista kokemuksista työnhaussa voisi kirjoittaa kirjan tai pari, valitettavasti. Varsinkin yksin kuukaudesta toiseen puurtavan työttömän tilanne on minusta sellainen, että silloin pitää olla aika kieli keskellä suuta, millaisia ohjeita menee toiselle latomaan. Toisaalta onneksi on niitä hyviä ja kannustavia kokemuksia siihen rinnalle.

   Liked by 3 people

 2. Mahtavaa, Ville! Sittenhän meitä on kaksi, siis änkyrää ja perinteisen kannattajaa 😀 Tuo ediste sattuu korvaan niin, että meinaa nousta kyynel silmään… Mutta kiva, kun nostit sen esille, koska ainakaan minä en ollut aiemmin moisesta kuullutkaan. Ehkä syytä päivittää tiedot uusimmasta pedakeskustelusta.

  Liked by 3 people

Comments are closed.