Mihin matkailijat katosivat, Viro?

Tallinna näkymä - Ville Kilpiä
Näkymä yli Tallinnan uutena vuotena 2019. Photo © Ville Kilpiä
Viron itsenäisyyspäivän paraati - Ville Kilpiä
Viron itsenäisyyspäivän paraati helmikuussa 2018. Photo © Ville Kilpiä

Taloussanomat kertoo 8.4.2019 päivätyssä jutussaan, että Viro kaavailee alkoholiverotuksensa laskemista laskeneiden matkailijavolyymeiden ja verotulojen palauttamiseksi. Puhuin taannoin tästä samaisesta teemasta blogikirjoituksessani Verokertymä ei kasva loputtomilla kiristyksillä. Viittasin kirjoituksessani siihen, että kiristyvä verotus karkottaa niin investoijat, matkailijat kuin vähitellen taloudellisen aktiviteetin muutoinkin. Tähän näkyy Viro havahtuneen kantapään kautta, ja mahdollisesti Suomi seuraa perässä tulevalla hallituskaudella.

Verotus tunnetusti ohjaa kulutuskäyttäytymistä nostamalla välillisesti tai välittömästi yleistä hintatasoa. Tämä on Viron tapauksessa tehnyt karulla tavalla muista matkailukohteista meidän suomalaisten näkökulmasta houkuttelevampia. Itse matkailen Viroon säännöllisesti tapaamaan perheenjäseniäni, joten eteläisen naapurimaan alkoholin ja yleisen hintatason muutokset eivät niinkään vaikuta minun elämääni. Näin Suomen eduskuntavaalien aikaan verotuksen vaikutus kulutuskäyttäytymiseen on kuitenkin teemana oivallinen muistutus siitä, että jossakin vaiheessa verotuksen kohdalla saavutetaan ns. saturaatiopiste, jonka jälkeen kokonaisverokertymä alkaa laskea nousun sijaan.

Toki hintatasoerojen tasoittumiseen vaikuttaa moni muukin seikka, kuten vaikkapa EU:hun kuuluminen. Kun hinnat eivät enää ole ainoa houkutustekijä, täytyy myös eteläisen naapurin pohtia, mikä muu matkailijoita voisi kiinnostaa. Minulle Viroon matkustaminen on aina upea kokemus, ja olen löytänyt maasta paljon sellaisia juttuja, joita kerta toisensa jälkeen ihastelen. Kiinnostavaa nähdä, palauttaako mahdollinen alkoholiveron lasku turistit takaisin, vai onko aiheutunut vahinko pysyvämpää laatua. Oma arvioni on, että mikäli verotusta lasketaan ja alkoholin hinta laskee suomalaiseen hintatasoon nähden houkuttelevalle tasolle, matkailijat palaavat ennen pitkää takaisin.