Writing Traditional Letters

I have been writing traditional letters lately to my friends and important people of my life. Writing also means telling these people how important and meaningful they are to me. For example a few days ago I wrote a bedtime story to my goddaughter. I mostly write with my old style typewriter, that makes the letters very unique. When I have this kind of a skill, why wouldn’t I use it to bring good feelings to people around me. At the same time writing is very stylish, and it makes these writing moments very beautiful. And I have a possibility to experience something special with the people who get my letters.

I just wish I had got this idea of writing letters a long time ago, because writing and getting letters makes people a lot happier than just sending and receiving e-mails or other short messages. Besides, there are a lot of people in the world, who don’t even have e-mail address or receive any text messages. You really have to live that moment with your typewriter. When seeing the letter ready you feel proud of yourself. Trust me! And if you don’t believe it, just try it.

Writing letters is at the same time my statement to the modern world, where Finnish Posti is not delivering letters on some weekdays, where stamps cost 1,50 € each (ridiculous, you must be kidding me!), where people must be so efficient that they must think about their performance even when they are laying on the beach on their free time. And where we are multitasking like crazy all the time so that we are not able to concentrate on anything properly.

However, don’t worry, if you didn’t get a mail from me yet. I have many people who I want to write letters to. Luckily I have plenty of time ahead to write without any stressing.

Perinteisten kirjeiden kirjoittamista

Olen kirjoittanut viime aikoina kirjeitä ystävilleni ja ihmisille, jotka ovat elämässäni tärkeitä. Kirjeiden kirjoittaminen tarkoittaa samalla, että haluan kertoa heille, kuinka tärkeitä ja merkityksellisiä he ovatkaan. Esimerkiksi toissapäivänä kirjoitin iltasadun pienelle kummitytölleni. Enimmäkseen kirjoitan vanhalla kirjoituskoneellani, mikä tekee kirjeistä yksilöllisiä ja ainutlaatuisia. Koska minulla on tällainen taito kirjoittaa, miksipä en käyttäisi sitä tuodakseni kanssaihmisteni elämään pieniä ilon ja onnen hetkiä. Samalla kirjoittaminen on todella tyylikästä, ja kirjoitushetket ovat hyvin kauniita. Minulla on samalla mahdollisuus itsellänikin kokea jotakin erityistä näiden kirjeiden kohteideni kanssa.

Toivon vain, että olisin saanut tämän idean kirjeiden kirjoittamisesta jo ajat sitten, sillä kirjoittaminen ja kirjeiden vastaanottaminen saavat ihmiset paljon onnellisemmiksi kuin “moderni” sähköpostien ja muiden pikaviestien kirjoittaminen ja vastaanottaminen. Sitä paitsi maailmassa on paljon ihmisiä, joilla ei edes ole sähköpostia tai mahdollisuutta erilaisten modernien viestien saamiseen. Kirjettä kirjoittaessasi sinun täytyy todella elää tuo kirjoitushetki kirjoituskoneesi ääressä ajatellen kirjeesi kohdetta. Ja kun olet saanut kirjeen valmiiksi, tunnet itsestäsi ylpeyttä. Usko pois! Ja ellet usko, kokeile vaikka itse.

Kirjeiden kirjoittaminen on samalla oma statementini modernille maailmalle, jossa Suomen Posti ei jaa kirjeitä joinain viikonpäivinä, jossa postimerkit maksavat 1,50 € (lähestulkoon 10 mummomarkkaa – älkää naurattako!) kappaleelta, tai jossa ihmisten täytyy ajatella suoriutumistaan jopa maatessaan rantatuolissaan lomallaan. Ja jossa me multitaskaamme hulluina niin, ettemme kykene enää keskittymään mihinkään tehtävään kunnolla.

Silti, älä huolestu, mikäli et vielä saanut minulta kirjettä. Minulla on hyvin monia ihmisiä, joille haluan kirjoittaa. Onneksi minulla on loppuelämä aikaa kirjoittaa ilman että otan kirjoittamisesta minkäänlaista stressiä.

Here are some pictures of these moments in my own writing studio. / Tässä on muutamia kuvia hetkistä omasta kirjoitusstudiossani.

Letter start.jpg
Photo © Ville Kilpiä 2018. All rights reserved.
Kirje.jpg
Photo © Ville Kilpiä 2018. All rights reserved.
Writing studio
Photo © Ville Kilpiä 2018. All rights reserved.

2 thoughts on “Writing Traditional Letters

Comments are closed.